Konobar/ica

Završetkom programa školovanja stječete trogodišnju srednju stručnu spremu za zanimanjekonobar/ica.

Minimalni uvjeti upisa:

- završena osnovna škola škola

- navršenih 15 godina života

Svrha obrazovanja je osposobiti polaznika da   poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Pošto od gostiju prime narudžbe, prenose ih osoblju u kuhinji ili na šanku i vode računa o tome da goste podvore što brže i što kvalitetnije. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon uporabe te ispostavljanje računa i naplata usluga. Neovisno o tome rade li u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni. Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskoga objekta u kojemu rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim. Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskoga posla. U nekim ugostiteljskim objektima – a to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji – od konobara se zahtijeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedanju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).